Bubašvabe u stanu i kako protiv njih

Članak ažuriran
bubasvabe

Bubašvabe u stanu i kako ih se rešiti

Ova grupa štetočina spada među najbrojnije na planeti. Ne postoji situacija, a ni vreme ni mesto gde susret sa ovim insektom može biti prijatan. Posebno ne u stanu i posebno ne noću, kada su ovi insekti najaktivniji.

Mogu pričiniti velike materijalne štete, ali mnogo su veće moguće štete po naše zdravlje. Bubašvabe ne polažu mnogo na higijenu, i zavlače se po vlažnim i tamnim mestima koja su idealna za razvoj bakterija i gljivica. Mogu pokupiti neke od njih i razneti po vašem stanu. To je posebno opasno ako imate malu decu koja puze ili dosta vremena provode na podu.

Veliki broj domaćinstva ima problema sa bubašvabama. Često se njihovo prisustvo povezuje sa nehigijenom – što nije potpuno istinito. Jednostavno, ovi insekti idu tamo gde osete da će im život biti lakši,a to podrazumeva lako dostupnu hranu i dovoljno vlage.

Svako ko se nekada susreo u svom stanu sa ovom štetočinom, poželeo je i da je se otarasi što pre. Bubašvabe neće nestati same od sebe. Ako to budemo čekali, napravićemo sebi ozbiljan problem. Ali možemo preduzeti neke mere prevencije da do najezde ovih štetočina ne bi došlo.

Buba svabe

Mere prevencije protiv bubašvaba

Bubašvabe su najverovatnije namirisale hranu u vašem stanu pa su zato i tu. Dovoljne su i mrvice hrane da one dođu i poremete vam mir.

 • Nemojte ostavljati hranu na stolu, odmah nakon obroka pokupite ostatke sa stola i ispod njega.
 • Nemojte preko noći ostavljati hranu u kuhinji.
 • Koristite kutije sa hermetičkim zatvaranjem.
 • Kantu za smeće držite napolju ili na terasi. Ako nemate tu mogućnost, bacajte đubre i nekoliko puta dnevno.

Ovi insekti mogu na mnogo načina da uđu u stan. Provlače se i kroz najsitnije pukotine, kroz kanalizacione i radijatorske cevi, ventilaciju. Stavite zaštitne mreže na prozorima, proverite da li dobro dihtuju, zatvorite sve pukotine koje vidite, zakrpite rupe u zidovima.

Štetočine kao što su bubašvabe mogu veoma dugo da žive bez hrane, ali ne i bez vode. Proverite slavine, popravite čak i one koje povremeno kaplju, redovno brišite cevi u kupatilu ako se stvara kondenzacija.

Ako i pored svih preduzetih mera opet imate problem, morate delovati brže i agresivnije. I pre nego što potrčite u najbližu apoteku i posegnete za nekom hemikalijom, možete da pokušate da ih se otarasite nekim sredstvom koje imate u kući, a koje neće ugroziti vas ni vaše kućne ljubimce.

buba ruse

10 načina kako se rešiti bubašvaba

 1. Lovor – skoro svaka domaćica ima listiće ovog začina u svojoj kuhinji. Jednostavno izmrvite listiće lovora I pospite mesta gde ste videli bubašvabu, one ne vole taj miris I neće se vraćati na mesto gde ga ima.
 2. Sredstva za ispiranje usta – napravite rastvor od ovog sredstva, vode I par kapi deterdženta za sudove I poprskajte kritična mesta.
 3. Omekšivač za veš – mirisi koji su nama prijatni, ovim insektima su nepodnošljivi. Pomešajte omekšivač sa vodom I rasprašivačem poprskajte mesta gde ste primetili bubašvabe,
 4. Soda bikarbona i šećer – pomešajte istu količinu sode bikarbone i šećera I poprskajte teritoriju gde se bubašvabe kreću. Šećer se stavlja da bi ih privukao, a soda bikarbona je smrtonosna za njih
 5. Eterično ulje nane – poprskajte sva ona mesta gde ste primetili da se kreću, ali I mesta za koja se zna da se gnezde (tamo gde ima vlage, kupatio, podrum, kuhinja). Ovo možda nije najbrže rešenje, ali je neškodljivo za vas, a osvežićete mirisom I vaš dom
 6. Limun – on se dosta koristi u kuhinji, Bubašvabe ne vole taj miris, kada čistite kuću, u vodu kojom brišete dodajte ceđeni limun i time prebrišite sve površine kao I obično
 7. Luk – kombinacija crnog i belog luka. U litar vode pomešati pola glavice crnog luka, češanj belog i supenu kašiku bibera, ovom mešavinom prskajte problematična mesta. Loša strana je što možda neće sprečiti dolazak bubašvaba, ali će sigurno prorediti dolaske vaših prijatelja.
 8. Kafa – miris kafe privlači bubašvabe. Pomešajte nekoliko kašičica sveže kafe sa vodom i sipajte u teglu. Namestite teglu da ovi insekti mogu da uđu u nju, Ovo je odlična zamka za ove bube, i njih zapravo onesposobi voda, a ne kafa. Voda im zapušava pore kroz koje dišu.
 9. Krastavac – nasecite svež krastavac I rasporedite ga na mestima gde ste videli bubašvabe, ovaj miris iz odbija.
 10. Borna kiselina – pokazala se kao efikasno sredstvo u borbi protiv ovih insekata. Loša strana je ta što može biti opasna za ukućane I kućne ljubimce, pa se savetuje veliki oprez. To je otrov i treba vrlo pažljivo rukovati. Prahom ove kiseline posuti u malim količinama na mestima gde se pojavljuju bubašvabe

dezinsekcija buba rusa

Najbolji način da se rešite bubašvaba – profesionalna dezinsekcija. Pokazala se kao najefiksanije sredstvo u borbi protiv bubašvaba. Dobija se tako što se pomeša nekoliko profesionalaca sa višegodišnjim iskustvom i najnoviji preparati za dezinskeciju bubašvaba. Pozovite ih u stan, pokažite im mesta gde se najčešće pojavljuju bubašvabe, i pustite ih da odrade posao koji ste vi bezuspešno pokušavali.

Ljudi obično prezaju od dezinsekcije, pošto imaju utisak da se koristi neka „teška hemija“ koja uništava sve pred sobom – i iza sebe. Zapravo firme koje sprovode dezinsekciju koriste sredstva koja su prošla razne kontrole i odobrena su od strane Ministrarstva zaštite životne sredine i potpuno su neškodljiva za okolinu. Bezbedna su za kako za ljude, tako i za kućne ljubimce pa i biljke u našem okruženju.

Zaključak

Razni trikovi možda mogu pomoći da se rešimo bubašvaba i većina njih su bezbedni za upotrebu, ali ako su se ove štetočine nakotile i zaposele našu teritoriju, ovo nam neće mnogo pomoći.

Njihova mana je što oni mogu da smanje prisustvo bubašvaba ali ne i uništiti ih potpuno i deluju samo na insekte koje vi vidite. Međutim, mnogo veći problem su bubašvabe koje ne vidite. U svojim staništima, daleko od vaših očiju, se mogu namnožiti vrlo brzo. Zato je pravovremeno delovanje i angažovanje profesionalnog tima za dezinsekciju najbolji recept za uspeh.