Deratizacija

Deratizacija

Članak ažuriran
deratizacija

Šta je deratizacija i proces deratizacije

Deratizacija podrazumeva skup mera i postupaka koji se primenjuju u cilju uništavanja sitnih glodara. Proces deratizacije u praksi najčešće obuhvata uništavanje miševa i pacova koji spadaju u grupu opasnih štetočina. Oni nanose veliku materijalnu štetu gde god da se pojave. S obzirom da su poznati kao prenosioci zaraznih bolesti predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi I životinja. Bolesti koje prenose glodari su brojne. Pomenućemo samo neke od njih kao što su tularemija, besnilo, “kju” groznica, leptospiroza, tuberkuloza, tifus, slinavka i šap, salmoneloza i mnoge druge. Ekonomska šteta koju glodari prouzrokuju stanovništvu na svetskom nivou procenjuje se na više milijardi dolara što je neverovatna cifra i govori nam da ovaj problem moramo shvatiti ozbiljno.

Ono što moramo imati u vidu je da se glodari vrlo brzo razmnožavaju. Lako se prilagodjavaju raznim životnim staništima i uslovima tako da ih ima gotovo svuda; u kanalizacionim cevima, na smetlištima sa kojih donose zarazu i unose je u vaš dom odnosno poslovni prostor. Prostor u kome se pojave glodari postaje vrlo brzo kontaminiran njihovim fecesom i urinom. Hrana u magacinima koji su infestirani glodarima se kontaminira na ovakav način i postaje neupotrebljiva.

Konstantnim grickanjem svega što pronadju gde god da se nalaze glodari takodje prave i veliku materijalnu štetu. Oni mogu da oštete nameštaj, instalacije, elektronsku opremu pa čak i brojne tehničke uređaje. Takodje glodari kontaminiraju hranu koju imate u kuhinji ili u ostavi u vidu zaliha, mogu vam oštetiti useve kao i biljne kulture koje uzgajate.

Preventivne  mere deratizacije

Preventivne mere se odnose na sve one postupke koje sprovodimo u clju sprečavanja pojave glodara (miševa i pacova). Ove mere podrazumevaju pre svega održavanje čistoće i obezbedjivanje odgovarajućih higijenskih uslova u objektima za skladištenje hrane, pravilno rukovanje hranom, smećem i svim onim materijalima koji mogu biti interesantni za miševe. Pravilno odlaganje smeća je prvi korak u sprečavanju pojave miševa i pacova i njihovog razmnožavanja.

U stambenim naseljima koja imaju kanalizacione sisteme potrebno je osigurati kanalizacione cevi odgovarajućim rešetkama ili barijerama kako miševi i pacovi ne bi ulazili u objekte u kojima žive ljudi. Poznato je da pacovi ne mogu dugo biti bez vode tako da je u tom smislu neophodno pravilno održavati vodovodne instalacije. Takodje je neophodno fizički zatvoriti objekat sa svih strana od pukotina i raznih prolaza koje glodari mogu iskoristiti za ulazak.
Kada se preventivne mere pokažu kao nedovoljne i ipak dodje do pojave glodara moramo preći na sprovodjenje kurativnih mera deratizacije.

Kurativne mere deratizacije.

Kurativne mere deratizacije se obavezno sprovode u saradnji sa stručnim licima-profesionalcima koji će na odgovoran i potpuno bezbedan način izvršiti proces deratizacije.
Kurativne metode deratizacije podrazumevaju primenjivanje mehaničkih, fizičkih, hemijskih i bioloških mera. U praksi se danas najviše koriste mehaničke i hemijske deratizacione metode.
Mehaničke mere podrazumevaju primenu zamki, klopki i različitih lepkova ali isto tako i uklanjanje materijala koji može da privuče glodare kao i uklanjanje staništa glodara.
Hemijske metode podrazumevaju upotrebu različitih hemijskih jedinjenja – otrova koji se nazivaju rodenticidi. Cilj ovih metoda je smanjenje broja glodara u populaciji, smanjenje mogućnosti za razmnožavanje i na kraju njihovo potpuno uništenje i istrebljenje.

Naš stručni i profesionalni tim vam stavlja sve svoje usluge na raspolaganje kako biste se rešili glodara (i miševa I pacova) kako u zatvorenom prostoru tako i na otvorenim površinama. Deratizaciju obavljamo na čitavoj teritoriji Srbije, od deratizacije Novog Sada, deratizacija Beograda, pa sve do Niša.

Proces deratizacije

U procesu deratizacije primenjujemo najsavremenije preparate dostupne na tržištu. Važno je napomenuti da su ti preparati bezbedni za ljude, kućne ljubimce i biljke u vašem životnom prostoru. Primenjujemo najbolje mere zaštite, posedujemo sve važeće sertifikate tako da sa nama možete biti sigurni da će Vaš prostor nakon našeg odlaska biti bezbedan i neškodljiv.

Naša uigrana ekipa profesionalaca je vrlo temeljna i detaljna i svakom problemu pristupa maksimalno ozbiljno. Svaki prostor u kome želite da uradimo deratizaciju najpre pregledamo, zatim procenimo rizike i opšte stanje objekta i u skladu sa tim naš stručni deratizacioni tim predlaže najefikasniji i u Vašem slučaju najbolji metod za deratizaciju.

Naš stručni tim deluje na sve potrebne načine koji mogu da smanje broj ovih štetočina. Važno je napomenuti da delovanjem odredjenim preparatima koje koristimo utičemo i na sprečavanje njihovog daljeg razmnožavanja što je preduslov za trajno rešavanje ovog problema. Takodje napominjemo da je vrlo često nestručno delovanje po sistemu “uradi sam” uzrok pogoršavanja ovog problema. Mehaničke zamke ili klopke samo privremeno uklanjaju pojedine jedinke i ne rešavaju trajno Vaš problem.

Bezbednost na prvom mestu

Rukovanje hemijskim sredstvima i njihova upotreba je strogo kontrolisana od strane našeg stručnog osoblja. Ukoliko se čvrsti rodenticidi postavljaju u prostorijama gde borave ljudi, životinje ili se čuva hrana oni moraju biti u posebnim deratizacijskim kutijama. Medjutim, ukoliko u datoj prostoriji borave deca onda otvrovi moraju biti skriveni i na teško dostupnim mestima. Ako je potrebno uraditi deratizaciju u prostorijama gde se priprema ili skladišti hrana onda “mamci” moraju biti na mestima gde nikako neće doći u kontakt sa hranom.

Kao što se može zaključiti, mere deratizacije sprovodimo vrlo ozbiljno i odgovorno. Sa nama ne morate brinuti o mogučim negativnim uticajima na Vas, vašu porodicu i okolinu. Svaki naš korak je unapred isplaniran kako bi deratizacija, iako se obavlja u vašem domu, za Vas bila potpuno bezbedna!

Mi svakodnevno obavljamo dertizaciju stanova, kuća, dvorišta, ali i poslovnih prostora, proizvodnih pogona, firmi, magacina. Takođe sarađujemo i sa školama, obdaništima, bolnicama, Domovima zdravlja i ostalim institucijama kojima usluga deratizacija može biti potrebna.

Stanimo na put štetočinama

Naše radno vreme potpuno je prilagođeno svim Vašim zahtevima. To znači da možemo krenuti u akciju bilo kog dana u godini, bez obzira na praznike i neradne dane. Radimo na celoj teritoriji Srbije. Samo nas pozovite i tu smo.

Naš cilj je da vas procesom deratizacije oslobodimo svih briga koje su vam ove štetočine mogle zadati. Želimo da vaš dom ponovo postane mesto za opuštanje i uživanje bez neprijatnih iznenadjenja u vidu nepozvanih gostiju. Postanite ponovo gospodari sopstvenog života, ne dozvolite da vaš prostor zauzmu glodari, pozovite nas i deratizacijom rešite sve probleme koje možete imati sa ovim štetočinama.

2 thoughts on “Deratizacija

 1. Pozdrav.
  Imamo problem u kući gde cujemo miševe u zidovima, a neretko ih vidimo i kako šetaju u kući.
  Ne možemo da otkrijemo mesto gde ulaze u kuću..
  Koji je Vaš predlog i koja je Vaša cena otklanjanja problema?

  Veliki pozdrav.

 2. Poštovani,

  Cena zavisi od kvadrature i lokacije gde se nalazite.

  Naš predlog je da se svakako prvo pronadje otvor odakle miševi ulaze i fizički to mesto zatvoriti i onda da se uradi deratizacija.

  Tako biste bili sigurni i da se posle nekog vremena neće pojaviti novi.

  Ako vas zanima još nešto, slobodno nam ostavite komentar na stranici, ili nas kontaktirajte putem kontakt forme na sajtu.

  Možete nas svakako i pozvati na 064-45-77-113. Nadam se da sam vam pomogla.

  Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *