Dezinsekcija buba ruse

Članak ažuriran
bubaruse

Izgled bubarusa

Buba ruse su vrsta bubašvaba smedje boje koje potiču iz subtropskih i  tropskih krajeva.Kako se trgovina prehrambenim proizvodima razvijala, tako su i bubaruse prenete u ostatak sveta. Danas se bubaruse mogu naći svuda, na mestima gde je toplo i ima vlage. Česti su stanovnici kuhinja, pekara, restorana, hotela, bolnica  kao i mnogih domaćinstava

Telo bubarusa je dugačko 10-15mm, svetlo smedje boje. Na vratnom delu imaju dve tamne uzdužne pruge a žuti pipci su  iste dužine kao telo. Izuzetno se vešto i brzo kreću. Imaju duge noge prekrivene dlačicama koje im omogućuju da registruju svaku promenu u okolini, vibraciju odnosno strujanje vazduha. Odlično razvijeno čulo vida omogućuje im da bez okretanja glave ili tela primete pokrete ili promenu svetlosti.
Bubarus se razmnožavaju veoma brzo i to je jedan od razloga zbog čega je potrebno dezinsekciju uraditi odmah-čim ih primetite!

bubaruse beograd

Ženke bubarusa legu jaja u posebnim jajnim paketima koji su smešteni na zadnjem delu tela ženke i zovu se ooteke. Jedna ooteka može sadržati 17 do 56 jaja. Ženka polaže jaja na toplim i vlažnim skrovitim mestima a period inkubacije  zavisi od temperature. Na temperaturi od 27,5 °C iznosi samo 17 dana. Postembrionalni razvoj traje 4 do 8 meseci; to je period u kome se larva pretvara u odraslog insekta. Taj period ima 4 faze odnosno larva se presvlaci 4 puta. Ako su uslovi za razmnožavanje povoljni u toku jedne godine mogu dati 4 do 5 generacija potomaka. Njihov životni vek iznosi 4-6 meseci.

Čime se hrani buba rus?

Bubaruse su svaštojedi. Hrane se namirnicama biljnog i životinjskog porekla a najviše ih privlače šećer,skrob,meso i masna hrana. U nedostatku hrane mogu da jedu sapun, pastu za zube, vosak, papir, lepak, deterdzente i sl. Larve bez hrane mogu izdržati 10 dana  a odrasle jedinke i do mesec dana. Bez vode ne mogu opstati ni jedan dan. U ekstremnim uslovima  kada u okolini nema hrane, postaju kanibali odnosno jedu jedna drugu. Najaktivnije su noću kada izlaze iz svojih skrovišta u potrazi za hranom.

Bubaruse se najčešće javljaju u stambenim zgradama, ugostiteljskim i prehrambenim objektima (restorani, hoteli, pekare) kao i u institucionalnim ustanovama (bolnice, domovi zdravlja, vrtići). U potrazi za hranom brzo prelaze iz stana u stan odnosno iz zgrade u zgradu kroz sitne pukotine, kanalizacione cevi, ventilacione otvore.. Bubaruse mogu pričiniti i izvesnu materijalnu stetu. Zavlače se u elektronske uredjaje i mogu pokvariti fine delove u aparatima. Takodje mogu oštetiti tekstil i knjige.

 

bubaruse unistavanje

Prevencija i kako izbeći mogućnost pojave buba rusa

Održavanje čistoće u stanu, u prostorijama u kojima se rukuje hranom i namirnicama osnovni je preduslov za sprecavanje pojave bubarusa. Medjutim, čak iako je tako ali živite na teritoriji koja je infestirana bubarusama, veoma je verovatno da će se pojaviti i u vašem domu. Zato je izuzetno važno obratiti se profesionalcima i rešiti ovaj problem na pravi način.

Kontrola buba rusa posebno je teška u zgradama, gde ima puno stanova jer se tako lako mogu premeštati iz jedne jedinice u drugu tako što će pratiti cevi ili električne vodove. Većina svake stambene zgrade ima jednu ili dve snažno zaražene jedinice koje kao da hrane buba ruse i iz susednih stanova. Uspešna kontrola buba rusa u zgradama zahteva koordiniran i odlučan napor između stanara i izvođača suzbijanja štetočina.

Zašto je nekada teško voditi bitku sa buba rusama?

Buba ruse su štetočine koji su se u potpunosti prilagodile za život sa ljudima. Oni žive tamo gde mi živimo, jedu ono što mi jedemo. Brzo trče, dobro se skrivaju, jedu bilo šta i imaju zadivljujuću reproduktivnu sposobnost. Buba ruse su vrlo uspešne štetočine, zbog čega su vam potrebne usluge uspešne kompanije za suzbijanje buba!

Buba ruse su štetočine broj jedan koje se nalaze po kućama, stanovima i restoranima. Sakrivaju se tokom dana a noću traže hranu. Uglavnom se nalaze u kuhinjama, ali mogu se naći i u kupatilima i gde god ljudi jedu i piju. Ako tokom dana u prostorijama izvan kuhinje vidite puno buba rusa, to znači da imate ozbiljnu zarazu i problem. Dezinsekcija se mora što pre obaviti u svim prostorijama.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih su bube tako uspešni i tako ih je teško kontrolisati. Ako se nalaze u mestima gde je vlažno i toplo i gde im je hrana i voda lako pristupačna, mogu mnogo brže da se razmnožavaju. Ako im je u nekim normalnim uslovima potrebno da se jaja izlegu za oko 5-6 nedelja, taj proces može i da se skrati za pola ako su im uslovi bolji. Ako hrane i vode imaju na raspolaganju uvek, i ako je u prostorijama veoma toplo.. Tokom dana buba rus ostaje skriven duboko u uskim pukotinama što otežava pristup insekticidima. Zato pored prskanja, mi koristimo i proverene gelove koje znatno bolje eliminišu insekte iz korena.

unistenje buba rusa

 Uništenje buba rusa

Buba ruse su više nego samo smetnja u našem životu. Mogu nositi organizme bolesti na svojim telima. Oni prenose mikrobe kada lutaju smećem i ljudskim otpadom, a zatim zagađuju čiste površine ili hranu u vašem domu. Skinuta koža i izmet buba rusa izazivaju alergije ili astmu kod osetljivih osoba. Studije su pokazale da su buba ruse glavni uzrok dečije astme u gradovima.

Lečenje u zatvorenim prostorijama daleko je od starih dana kada je kontrola buba rusa i buba švaba značila mesečno zamagljivanje ili prskanje pločica. U 1980-im, profesionalci za suzbijanje insekata počeli su koristiti mamce za buba ruse i buba švabe. Ovi vrlo uspešni mamci uklonili su rutinsko prskanje, i njegove loše mirise i isparavanja. Danas profesionalci primjenjuju gelove ili kontejnerske mamce u pukotinama i na mestima u kojima žive buba ruse. Dezinsekcija je mnogo pouzdanija nego što je bila.

Naši će stručnjaci prilagoditi program kontrole uništenja buba rusa za vaše specifične potrebe. Prvo, naši obučeni tehničari će obaviti pažljiv pregled kako bi utvrdili stepen zaraženosti buba rusa i mesta koja zahtevaju posebnu pozornost. Većina zaraza buba rusa može se uspešno lečiti primenom gelova. Ako je vaš problem sa insektima ozbiljniji, to nije problem za nas. Možemo započeti s početnom intenzivnom uslugom koja uključuje primenu insekticida u pukotine i na mesta duboko u zidne praznine gde se insekti nalaze. Bez obzira na vrstu usluge koju tražite, ostat’ ćemo sa vama dok ne rešimo problem sa bubama.

Čekamo vaš poziv.