Deratizacija – Dezinsekcija restorana

Članak ažuriran
dezinsekcija-deratizacija-restorana

Deratizacija restorana i poslovnih objekata

Skup mera I postupaka koji se preduzimaju u cilju smanjenja, odnosno suzbijanja sitnih glodara jeste deratizacija. Cilj deratizacije jeste očuvanje zdravlja ljudi I domaćih životinja, ali i prevencija štete koju glodari mogu naneti. A oni kao da su se specijalizirali za to. Na pacove i miševe ne želimo ni da pomislimo, a kamoli da ih vidimo negde. Jedno od mesta koja su posebno ugrožena jesu proizvodnje i skladišta hrane, i zato je deratizacija restorana i poslovnih objekata važna.

Vlasnici objekata i firmi koje se bave proizvodnjom hrane, uslugama u oblasti prehrane, uslugama smeštaja i slično, su u konstantoj borbi da ove štetočine drže dalje od svojih objekata.To nije samo pitanje zakonske i moralne odgovornosti, već i opstanka posla. Teško da će dugo raditi pekara, restoran ili hotel u kome se pronadju ovakvi gosti.

Medjutim, postaje sve teže i teže držati ih dalje od naših domova i poslovnih objekata. Poslednjih godina, trend napuštanja sela I naseljavanje većih gradova u Srbiji, doveo je do povećanja ne samo stanovništva u gradovima, nego i do rasta populacije glodara. Glodari prate ljude, i što nas je više na jednom mestu, više će biti i glodara.

Najzastupljenjiji glodari kod nas

Od 3000 vrsta glodara, na našim prostorima živi oko 1 %, medjutim oni koji nam stvarno zadaju muke su:

  • Miš
  • Pacov

Miš

živi uglavnom na rubovima šuma, u baštama, ali zimi rado zalazi u kuće, podrume, magacine. Spada u najštetnije glodare. Razmnožava se tokom cele godine, tako da ako primetimo jednog, za veoma kratko vreme to će biti velika porodica miševa. Aktivan je tokom cele godine, I može naneti ogromne štete, kako usevima I voću, tako I zdravlju čoveka. Urin miša ima sprecifičan miris, po čemu možemo i da posumnjamo da je prisutan, a njegov izmet je u vidu zrna pirinča, što je I očigledan trag pristustva ovog glodara. Ostali tragovi koje ovaj glodar ostavlja za sobom su izgrižene stvari, papir, kutije, sve sto mu se nađe na putu…Iako su sitniji od pacova, šteta koju oni nanesu, nije zanemarljiva.

Pacov

razlikujemo ga od miša, po velicini (2 do 3 puta veći od miša). Pacovi žive na staništima u blizini ljudi I naseljenih mesta. U nedostatku hrane u njihovom prirodnom okruženju često naseljavaju stovarišta, skladišta, magacine, pogone prehrambene proizvodnje Griženjem uništavaju sve vrste materijala papir, tkaninu, drvo, pa I metal. Kao I miševi, razmnožavaju se veoma brzo. Ženka pacova se okoti I do 9 puta godišnje, u proseku sa 10 do 12 mladih štetočina.

Opasnost po zdravlje

Glodari mogu biti nosioci mnogih zaraznih bolesti, koje se lako mogu preneti na ljude, domaće životinje I ljubimce. Ove štetočine mogu da prenesu preko 20 opasnih bolesti, neke od njIh su lepra, bruceloza, trihineloza tularemija, leptospiroza, botulizam, tuberkuloza, kuga, tifus, besnilo, slinavka i šap. Svakako najpoznatija I najopasnija bolest koju ove štetočine prenose je hemoragijska groznica ili mišja groznica, gde smrtnost iznosi I do 20%. Bolest nam mogu preneti urinom, izmetom, pljuvačkom ili u retkim slučajevima, ugrizom. Mogu nas zaraziti i preko vode i hrane, pošto gde god prođu I šta god dotaknu kontaminiraju. Od širenja bolesti i zaraza, posebno su ugoženi restorani, hoteli, bolnice, generalno sve ustanove gde boravi veliki broj ljudi.

Deratizacija i dezinsekcija u restoranima i hotelima

Hoteli, restorani ili bilo koji drugi objekat gde se služi hrana, ne sme sebi da dozvoli da gost primeti glodara. To automatski znači da je taj objekat nehigijenski, što može imati ogroman uticaj na dalje poslovanje. Na mestima gde je velika koncentracija hrane, velike su i šanse za nastanjivanje i glodara. Otporni su na skoro sve spoljašnje uslove, i lako mogu dospeti u bilo koji prostor, čak im ni visoka spratnost ne predstavlja problem. Hoteli i ugostiteljski objekti u kojima se proizvodi ili skladišti hrana, moraju biti obazriviji i brzo reagovati kada su ove štetočine u pitanju. Dostavljenjem i transportom prehrambenih proizvoda, ove glodare možemo i sami sasvim slučajno da unesemo u prostor i time ugrozimo ugled svog preduzeća. Iako su restorani i drugi ugostiteljski objekti u zakonskoj obavezi da redovno sprovode deratizaciju, dešava se da kada primete glodare sami probaju da reše problem. Na tržištu se može naći veliki broj sredstava za glodare, ali postavljanjem otrova, eliminisaće se nekoliko njih. Na žalost, njihov broj je daleko veći nego što možemo i da predpostavimo. Zato je jedino pravo rešenje profesionalna i stučna služba, koja će to obaviti na naefikasniji način. Veoma je bitno da se u radnom prostoru zaštiti zdravlje radnika, ali i zdravlje korisnika usluga. Pored zdravlja važno je sprečiti i materijalnu štetu koju oni mogu da izazovu, od sitnih kvarova do katastrofalnih požara.

 

Najčešća pitanja u vezi sa profesionalnom deratizacijom restorana i poslovnih prostora.

  • Da li je bezbedno?
  • Da li je skupo?
  • Da li je diskretno?
  • Da li je dostupno svuda?

Da li je profesionlna deratizacija restorana i poslovnih objekata bezbedna?

Apsolutno bezbedno. U profesionalnoj deratizaciji restorana i poslovnih prostora se koriste samo certifikovana sredstva, uz maksimalne doze opreza i poštovanje plana primene. Kada amateri pokušavaju da se izbore sa štetočinama, često rasejavaju otrovne mamce svuda, a vrlo retko pogode mesto gde bi sredstvo trebalo da se postavi. I to je uglavnom slučajno. Ne mogu se kriviti, retko ko baš želi da istražuje navike, staništa i staze kojima se kreću štetni glodari. Nama je to posao, i nakon što obidjemo objekat pravimo plan akcije i strateškog postavljanja mamaca na mesta gde će odraditi posao, i neće postati zabavne prepreke za pacove i miševe.

Da li je deratizacija restorana i poslovnih objekata skupa?

Sigurno ćete potrošiti manje novca na profesionalnu deratizaciju nego što ćete potrošiti na isprobavanje raznih sredstava dostupnih u slobodnoj prodaji. Ona nisu ciljano dizajnirana za posebne slučajeve, već su se proizvodjači trudili da pokriju što veči dijapazon potreba sa prosečnim učinkom u svakoj od njih.

Da li je postupak diskretan?

Naravno. Izreka da ne postoji loš publicitet ovde nije nikako primenljiva. Naš posao ćemo obaviti brzo i diskretno, što je posebno važno u objektima koji se ne mogu zatvarati na neko vreme, i gde su klijenti stalno prisutni.

Da li je usluga dostupna svuda?

Usluge profesionalne deratizacije restorana i poslovnih objekata su dostupne širom Srbije. Pozovite nas i zakazaćemo sastanak u najkračem mogućem roku, zato što smo svesni da posao ne može da stane i da je vreme novac.

I za kraj….

Glodari štetočine se prilično brzo razmnožavaju. Gde dodje jedan – uskoro će biti celih porodica, i ako ne želite da porodični ručak dobije potpuno drugo značenje u vašem restoranu, pozovite stručnjake za deratizaciju i dezinsekciju. Uradićemo naš posao dobro, da biste vi mogli da nastavite sa vašim.