Uncategorized

Dezinsekcija mrava

dezinsekcija-mrava

Dezinsekcija mrava predstavlja uništavanje ovih insekata i njihove populacije.

Za njihovo suzbijanje koristimo zakonom propisane aparate, neškodljive po čoveka i životilje. Pumpe za prskanje, postavljanje praškova i gel protiv mrava.

Mravi u stanu ili kući

Mravi uglavnom dolaze zbog hrane i to sladunjave. Prolaze lako kroz sitne otvore, prozore, vrata.
Mrave privlači hrana i druge stvari iz vašeg doma. Oni se kreću tako što ostavljaju mirisne staze, tako da samo jedan mrav koji deluje kao izviđač, može dovesti više stotina u vaš dom, a pre svega u kuhinju.

Telo mrava jasno je podeljeno na tri dela: glavu, grudni koš i stomak. Mravi su socijalni insekti koji žive u kolonijama sastavljenim od jedne ili više kraljica i mnogo radnika.

Kraljica uglavnom živi duboko i sigurno u gnezdu. Većina mrava koje vidite su radnici i to samo ženskog pola. U zavisnosti od vrste, radnici su uglavnom slični po veličini. U našem predelu, vrste koje se najčešće pojavlju su žuti ili braon mravi.

mravi-u-kuci

Čime se hrane mravi

Većina mrava jede razne male insekte koje uhvate, mrve koje pronađu, razne plodove koji padnu i počnu da trule. Mravi su svaštojedi. Treba im ravnoteža ugljenih hidrata i proteina. Posebno je protein potreban kraljici, da bi prehranila jaja i larve da se izlegu.

Zanimljiva ponašanja mrava

Pošto su mravi socijalni, oni pokazuju mnoge postupke koji nas podsećaju na nas same. Na primer, mravi radnici brinu o larvama, hranjenjen i njihovim čišćenjem. Mravi su sposobni da komuniciraju jedni sa drugima. Oni su u mogućnosti da komuniciraju i upute druge mrave gde je hrana ili upozore na opasnost. Neki mravi su štetočine, neki su i korisni. Nekoliko vrsta mrava smatramo štetočinama, jer žive i štite teritoriju koju mi smatramo našom. Ili zato što oštećuju našu imovinu.

 

O insektima i dezinsekciji mozete pročitati u našem članku: Dezinsekcija