Šta je fumigacija?

Članak ažuriran
fumigacije

Nekada se dešava da standardne metode dezinsekcije i deratizacije ne daju željene rezultate, a nekada i sami objekti gde je došlo do pojave štetočina diktiraju način na koji će se obaviti dezinsekcija. Fumigacija je najbolje rešenje kada je nemoguće efikasno izvrštiti uništavanje štetočina klasičnom dezinsekcijom.

Sve što treba da znate o fumigaciji?

Fumigacija je jedan vid dezinsekcije i još jedan od načina uništavanja i suzbijanja štetočina. To je skup mera koje se primenjuju za uništavanje štetočina, i podrazumeva korišćenje vrlo jakih otrova – fumiganta. Sam proces se izvodi u hermetički zatvorenom prostoru (postavljanjem šatora ili folija, ako je proces na otvorenom prostoru), da ne bi došlo do gubljenja gasa. Ovaj proces traje nekoliko dana. Osnovna prednost fumigacije je što ravnomerno deluje celom površinom I ima uticaja i na najnepristupačnijim mestima.

Šta su fumiganti?

Fumiganti su hemijske materije koje se pri određenoj temperaturi i pritisku nalaze u gasovitom stanju, a koje izazivaju smrtnost štetočina koje se tretiraju. Najznačajniji fumigant kod nas je fosforvodonik. On nema štetno dejstvo na namirnice opremu koji su bili izlozeni ovom postupku. Nakon fumigacije potrebno je obaviti provetravanje, i proizvodi koji su bili izloženi fumigaciji se mogu staviti u promet nakon 48h.

Iako su ova sredstva veoma toksična za ljude i živi svet uopšte, ona imaju sposobnost da uspešno prodiru, ali I isto tako uspešno i izlaze iz tretiranih stvari.

Jedna od razlika ovog načina dezinsekcije (fumigacije) i standardne klasične dezinsekcije, jeste i upotreba ovih otrova, koji se u klasičnoj dezinsekciji ne koriste, već se ona izvodi sredstvima bezbednim za ljude, životinje i biljke. Ovakav metod suzbijanja štetočina zahteva posebnu opremu i odličnu osposobljenost ljudi koji je izvode, jer sredstva koja se koriste su izuzetno toksična. Ta sredstva su gasni pesticidi ili fumiganti, a prostor koji se tretira mora biti hermetički zatvoren.

fumigacija-silosa

Gde se primenjuje fumigacija

Sva ona mesta koja su tretirana, a gde druge metode nisu dale rezultate, možete primeniti fumigaciju, bilo da je to poslovni prostor, privatna kuća, zgrada… Neki prostori i neke delatnosti zahtevaju da se ovaj proces obavlja redovno, pa čak i kad nema štetočina, već kao mera prevencije. Neka od tih mesta su:

 • mlinovi, magacini, proizvodni pogoni prehrambene industrije, silosi i proizvodi u silosima. Fumigacijom se tretiraju sve stvari poljoprivrednog porekla: žita (raž, ječam, ovas, pšenica, kukuruz, heljda, proso, pirinač); brašno i njegove prerađevine, grašak, soja, suncokret, pasulj, leća, bob I njegove prerađevine; kikiriki, bademi, orah, lešnik, kafa, kako u prahu, sušeno provrće, sušeno voće, sušene gljive, sušeno lekovito I začinsko bilje, čajevi, duvan, agrumi, mleko u prahu, suhomesnati prozivodi, pamuk, vuna, lan, proizvodi na bazi tkanja, odeća, obuća, posteljina;
 • podna skladišta
 • prazni prostori: proizvodni pogoni, kuhinje, restorani
 • transportni kargo kontejneri, brodovi, kamioni, drvene palete itd.

sta-je-fumigacija

Postupak fumigacije

Ako se zna da se fumigacija izvodi otrovima opasnim po život, onda se ona mora sprovoditi i po strogim pravilima i uz posebne mere opreza. Ako kojim slučajem dođe do nekih propusta u procesu fumigacije, šteta i posledice mogu biti daleko veće i ozbiljnije nego kod bilo kog drugog oblika dezinsekcije. Zasto je veoma važno izvršiti detaljnu pripremu za ovoj postupak, i da osoblje bude stručno i dobro edukovano.

 1. Samo nužno osoblje sme ostati na mestu obavljanja pocedure, proveriti da u objektu nema drugih osoba, zaključati sve ulaze osim onog kroz koji će izvođači izaći.
 2. Postavljanje fumiganta po propisu, krećući se u smeru izlaza.
 3. Zatvoriti, zaključati i označiti izlaz kada svi izvođači fumigacije napuste mesto fumigacije.
 4. Pratiti koncentracije gasa do završetka fumigacije.
 5. Proveravati svakodnevno objekat i okolinu u slučaju izlaska gasa i moguća mesta ispuštanja zatvoriti noseći zaštitnu masku.
 6. Voditi svakodnevnu evidenciju o koncentarciji gasa, a ukoliko je potrebno i više puta dnevno do potpune aeracije gasa.
 7. Ukoliko je došlo do ispuštanja gasa, dodati još fumiganta, samo stručno osoblje ulazi u objekat noseći zaštitnu masku
 8. Nakon završenog postupka treba otvoriti sva vrata i prozore i provetriti prostor nekoliko sati.
 9. Ukloniti ostatke fumiganta I izvršiti deaktivaciju
 10. Izvršiti pregled objekta i ustanoviti uspešnost samog procesa

Firma koja obavlja ovu proceduru pre nego postavi šator ili folije (ako je na otvorenom), mora dati intrukcije i naručiocu usluge kako da pripremi prostor za fumigaciju.

Priprema prostora za fumigaciju

Pošto je ovo proces koji je složeniji od dezinsekcije, zahteva i neke pripreme. Da bi ste zaštitili sebe I svoje kućne ljubimce, obzirom na toksičnost materija koje se koriste u ovoj proceduri, od ključne je važnosti pridržavati se pravila koje će vam dati služba koja obavlja ovaj postupak.

 1. Otključajte i otvorite sve prostorije, plakare, kuhinjske elemente, sefove.
 2. Uklonite svu hranu iz frižidera, zamrzivača, ostave.
 3. Uklonite svu posteljinu sa kreveta, dušeka, jastučića
 4. Podignite ili skinite sve zavese biste omogućili pristup prozoru.
 5. Isključite sve uređaje kao što su bojleri, peći, frižideri.
 6. Uklonite sve kućne ljubimce, uključujući i akvarijume.

Priprema za fumigaciju nije laka, ali ovaj postupak jeste najsigurniji način da se rešimo upornih štetočina.

priprema-za-fumigaciju

Prednosti fumigacije

 1. Visoka efikasnost – uspešna tamo gde primena rodenticida i insekticida nije moguća
 2. Ekonomska opravdanost i isplativost – ne ostavlja štetne posledice na robu, a može se tretirati i roba koja je upakovana
 3. Deluje na sve razvojne stadijume insekata
 4. Fumiganti dopiru i do najteže dostupnih mesta

Prednosti fumigacije su brojne, a ovaj vid zaštite robe je ekonomski veoma opravdan. Fumigacija je često jedino moguće rešenje i poslednja mera koja se može preduzeti, naročito ako je izostala preventiva u održavanju objekta.

Mane fumigacije

Zbog kompleksnosti izvodjenja, fumigacija ima i neke nedostatke: fumiganti su veoma otrovni; potrebne su stroge mere opreza kao i posebna oprema za zaštitu radnika, koji moraju biti veoma stručno osposobljeni; posle tretiranja fumiganti ne deluju na štetočine koje se spolja unesu u fumigiran objekat.

Zaključak

Fumigacija je izuzetno efikasno sredstvo za uništavanje štetočina. Medjutim, to je ciljano sredstvo, koje se koristi samo u određenim situacijama, nakon što se ispunili svi potrebni uslovi – bezbednost, opravdanost i slično. Zbog specifičnosti procedure mora se prepustiti profesionalcima, i ako se izvede korektno garantuje potpuno istrebljenje štetočina. Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije ili usluge fumigacije, slobodno nas možete kontaktirati.