Dezinsekcija

OSE I STRŠLJENOVI

Članak ažuriran
ose i strsljenovi

Problemi sa osama i stršljenovima se nekada mogu činiti nerešivim. Najčešće u proleće, kada se priroda budi, počinju i problemi sa insektima. Ose, stršljenovi, pčele, komarci i muve se pojavljuju kao nepozvani gosti u stanovima i kućama. Ukoliko želite da tokom proleća i leta opušteno pijete kafu na svojoj terasi ili u dvorištu svoje kuće, saznajte odmah kako se možete rešiti osa i stršljenova.

Problemi sa osama

U našim krajevima se najčešće sreću nemačka i obična osa. Ove dve vrste osa se neznatno razlikuju i to samo po nekim fizičkim karakteristikama kao sto su šare na glavi. Poznate su po tome da mogu biti veoma agresivne. Žaoka ose je potpuno glatka, poput igle i ose mogu ubosti žrtvu više puta. Sam ubod je vrlo bolan a u zavisnosti od količine ispuštenog otrova mogu nastati alergijske reakcije različitog stepena. Miris ispuštene žaoke nakon uboda, privlači druge ose u blizini i podstiče ih na napad. Napad veće grupe osa može zahtevati najhitniju medicinsku pomoć.

Odrasle ose se hrane medom ili cvetnim sokom. Obično u potrazi za hranom ose nadju kolače i druge slatke namirnice u kući tako da ih se kasnije teško mozemo otarasiti. Profesionalna dezinsekcija je jedini pravi način za trajno rešavanje ovog problema.

Kako uništiti osinjak?

Ose i njihova gnezda se mogu naći na najrazličitijim mestima: na tavanu, potkrovlju, u dimnjaku ili na terasi. Osinjak možemo naći i u samom zidu stambenog objekta čak i unutar stana ili kuće ukoliko su vlasnici često odsutni.

Uništavanje osa je izuzetno opasan posao i treba ga prepustiti stručnim licima. DDD Beogad godinama uspešno obavlja sve poslove dezinsekcije na teritoriji Beograda i čitave Srbije.

Ubod stršljenova,kako se zaštititi?

Stršljenovi mogu da ubodu žrtvu i po nekoliko puta jer u odnosu na pčelu imaju duplo dužu žaoku. Agresivni su i lako ih je isprovocirati na napad. Nemojte terati stršljena tako što ćete mahati rukama- napašće vas u samoodbrani. Najbolje je ostati miran i ne pokazivati uznemirenost. Ako dodje do uboda dodje, ukoliko je moguće odmah izvadite žaoku i na oteklo mesto stavite hladne obloge a ukoliko se javi alergija obavezno se treba obratiti lekaru.

Kako se rešiti stršljenova?

Poznato je da ubod stršljenova može biti izuzetno neprijatan pa čak i smrtonosan. Stršljenovi su veliki problem ne samo za ljude nego i za pčele. Stršljenovi se hrane pčelama pa mogu da napraviti veliku štetu u pčelinjacima. Ako govorimo o ubodu više jedinki onda je smrtna opasnost prisutna. Naročito mogu biti opasni ubodi u predelu glave ili vrata.

Upravo zato moramo poveriti rešavanje ovog problema profesionalcima koji znaju šta rade. Naš servis za dezinsekciju će vas osloboditi stršljenova za sva vremena. Pozovite nas i rešite problem stršljenova u vašem domu ili dvorištu jos danas!