OSE I STRŠLJENOVI

Članak ažuriran
ose i strsljenovi

Uništavanje stršljenova

Stršljenovi i ose mogu napraviti ozbiljne probleme ukoliko se nastane u Vašem dvorištu ili u blizini vašeg doma. S obzirom da populacija osa i stršljenova dostiže vrhunac krajem leta, sada je doba godine kada ćete se ili pozabaviti njima ili rizikovati da pokvarite savršeno popodne u Vašem dvorištu rešavajući probleme izazvane ubodima ovih insekata.

Problemi sa osama i stršljenovima se nekada mogu činiti nerešivim. Najčešće u proleće, kada se priroda budi, počinju i problemi sa insektima. Ose, stršljenovi, pčele, komarci i muve se pojavljuju kao nepozvani gosti u stanovima i kućama. Ukoliko želite da tokom proleća i leta opušteno pijete kafu na svojoj terasi ili u dvorištu svoje kuće, saznajte odmah kako se možete rešiti osa i stršljenova. Evo načina kako se otarasiti opasnih osa i stršljenova koji se nastanjuju u vašem domu:

Rana intervencija je vrlo bitna

U kasno proleće i rano leto, obratite pažnju i potražite nova gnezda koja se možda grade na mestima na kojima ih ne želite: ispod ograde, tende, opreme za igranje, streha, nadstrešnica i u bilo kojim drugim zaklonjenim mestima ili pregradama u blizini vašeg doma i porodice.

Sitna nova gnezda od samo nekoliko jaja ovih insekata mogu se odmah srušiti i uništiti kada se uverite da je kraljica (jedini mobilni stanovnik u to doba godine) van gnezda u potrazi za hranom. Čak se i malo veća gnezda, ​​sa nekoliko desetina položenih jaja mogu srušiti i uništiti uz malo više opreza. Pre svega, izaberite “najraniji” deo dana (u vreme izlaska sunca) i obucite se tako da potpuno pokrijete, odnosno zaštitite sve delove tela. Stavite rukavice, obucite bluzu sa visokom kragnom i dugim rukavima, i duge pantalone utaknute u čarape. Stavite pčelarski šešir ukolko ga imate, u suprotnom može poslužiti i neka stara košulja prebačena preko glave.

Većina osa i stršljenova je uglavnom potpuno nezainteresovana za ljude i nije naročito agresivna ako se ne uznemirava. Na jesen, kada topli dani prodju, temperatura padne i dodje mraz, većina ovih insekata će ionako uginuti. Kraljica je jedina koja prezimljuje da bi u proleće napravila potpuno nova gnezda. Dakle, ako je gnezdo na takvom mestu da vam ne smeta preterano, i ako nemate znatiželjne kućne ljubimce koji bi ga mogli uznemiriti, ostavite ga i pustite da priroda učini svoje.

gnezno-strsljenova-osa

Ako odlučite da to učinite, evo nekoliko stvari koje treba imati na umu:

Odrasle jedinke ovih insekata se hrane nektarom i biljnim sokovima. Uživaju u zrelom voću koje ih može dovesti u vašu kuhinju. U potrazi za hranom ovi insekti će vrlo lako pronaći kolače i
druge slatke namirnice u vašem domu tako da ih se posle teško možete otarasiti. Ako u kuhinji imate prezrelo voće, očistite ga, a odbačene ostatke voća odmah bacite u kantu za smeće tako što ćete ih “zakopati” nekoliko centimetara a kantu zatim čvrsto pokrijte ili zatvorite.

Stršljen po prirodi nije agresivan i izbegavaće čoveka kad god to može, medjutim, ukoliko se oseti ugroženim stršljen će vas sigurno napasti. S obzirom da ovi insekti često prave gnezda u blizini naselja i stambenih objekata susret sa ljudima je neminovan. Ubod stršljena može biti izuzetno opasan ukoliko ste alergični na otrov ovog isnekta. Ukoliko niste alergični, svakako ćete imati otok koji može biti bolan I izuzetno neugodan. Naročito opasna, a u nekim slučajevima životno ugrožavajuća situacija jeste napad čitavog roja stršljena.

Evo nekoliko praktičnih saveta kako sprečiti stršljenove i ose:

Kada večerate napolju, prekrijte hranu na tanjirima za posluživanje a prljave tanjire sklonite sastola što je pre moguće. Takođe, poslužite pića u širokim čašama kako ne biste slučajno popili
odnosno progutali neku osu koja se neprimetno uvukla u bocu ili limenku.

Ne računajte na sredstvo protiv insekata kao na oružje koje će vam pomoći u borbi protiv osa. Dok je miris ovih sredstava potpuno odbojan muvama i komarcima, osama zapravo može biti jako privlačan.

Neke vrste osa grade podzemna gnezda koja se mogu poprilično uvećati pre nego što toga postanete svesni. Druge vrste, pak, grade gnezda iznad zemlje na zaklonjenim mestima ili čak visoko u drveću. Sva ova gnezda često postanu problem za ljude koji žive na tom istom području. Gnezda osa u zajedničkim prostorijama stambenih objekata mogu biti naročito opasna i ne treba ih zanemarivati.

unistavanje strsljenova

Problemi sa osama i stršljenima

U našim krajevima se najčešće sreću nemačka i obična osa. Ove dve vrste osa se neznatno razlikuju i to samo po nekim fizičkim karakteristikama kao sto su šare na glavi. Poznate su po tome da mogu biti veoma agresivne. Žaoka ose je potpuno glatka, poput igle i ose mogu ubosti žrtvu više puta. Sam ubod je vrlo bolan a u zavisnosti od količine ispuštenog otrova mogu nastati alergijske reakcije različitog stepena. Miris ispuštene žaoke nakon uboda, privlači druge ose u blizini i podstiče ih na napad. Napad veće grupe osa može zahtevati najhitniju medicinsku pomoć.

Odrasle ose se hrane medom ili cvetnim sokom. Obično u potrazi za hranom ose nadju kolače i druge slatke namirnice u kući tako da ih se kasnije teško mozemo otarasiti. Profesionalna dezinsekcija je jedini pravi način za trajno rešavanje ovog problema a cena dezinsekcije vam neće prestavljati problem, jer smo konkuretni na tržištu sa cenama.

Kako uništiti ose i osinjak?

Ose i njihova gnezda se mogu naći na najrazličitijim mestima: na tavanu, potkrovlju, u dimnjaku ili na terasi. Osinjak možemo naći i u samom zidu stambenog objekta čak i unutar stana ili kuće ukoliko su vlasnici često odsutni.

Uništavanje osa je izuzetno opasan posao i treba ga ipak prepustiti stručnim licima. Naša firma godinama uspešno obavlja sve poslove dezinsekcije stršljenova i osa na teritoriji Beograda i čitave Srbije.

strsljenovi-ose

Ubod stršljenova, kako se zaštititi?

Stršljenovi mogu da ubodu žrtvu i po nekoliko puta jer u odnosu na pčelu imaju duplo dužu žaoku. Agresivni su i lako ih je isprovocirati na napad. Nemojte terati stršljena tako što ćete mahati rukama- napašće vas u samoodbrani. Najbolje je ostati miran i ne pokazivati uznemirenost. Ako dodje do uboda dodje, ukoliko je moguće odmah izvadite žaoku i na oteklo mesto stavite hladne obloge a ukoliko se javi alergija obavezno se treba obratiti lekaru.

Kako se rešiti stršljenova?

Poznato je da ubod stršljenova može biti izuzetno neprijatan pa čak i smrtonosan. Stršljenovi su veliki problem ne samo za ljude nego i za pčele. Stršljenovi se hrane pčelama pa mogu da napraviti veliku štetu u pčelinjacima. Ako govorimo o ubodu više jedinki onda je smrtna opasnost prisutna. Naročito mogu biti opasni ubodi u predelu glave ili vrata.

Upravo zato moramo poveriti rešavanje ovog problema profesionalcima koji znaju šta rade. Naš servis za dezinsekciju će vas osloboditi stršljenova za sva vremena. Pozovite nas i rešite problem stršljenova u vašem domu ili dvorištu jos danas!