Žitni žižak

Članak ažuriran
zitni zizak

Žižak je vrsta insekta koji živi ispod površine drveta. Larve žižka prave sitne okrugle rupice u nameštaju, gredama i podu dok izlaze iz drveta, ostavljajući za sobom praškaste gomilice. Žižak vrlo lako može preći sa jednog komada nameštaja na drugi, izazivajući veliku štetu, a u slučaju da „napadne“ noseće stubove ili grede u vašem domu, može izazvati i ozbiljne strukturne probleme pa čak i rušenje! Iz ovih razloga, od vitalnog je značaja rešiti se ove napasti čim primetite prve znakove infestacije.

Otkrili ste da se u vašem domu pojavio žižak? Pre nego što se proširi, saznajte kako da se na efikasan način rešite ove napasti – i to što pre!

Otkrijte kako se boriti protiv žižka u drvetu!

Evo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da se rešite ovih štetočina, odnosno da sprečite njihovu pojavu u vašem domu.

Koji su znakovi infestacije žižkom – najčeća pojava je žižak u parketu?

  1. Sitne rupice na nameštaju: na drvenim delovima nameštaja, gredama i podovima možete uočiti sitne okrugle rupice koje su siguran znak infestacije žižkom. Najverovatnije ćete ih primetiti u periodu od Maja do Oktobra jer je žižak tada najaktivniji. Nemojte se zavaravati, misleći da su rupice znak da je žižak napustio komad drveta. U stvari, sasvim je moguće da se u rupicama nalaze nove larve ovog insekta.
  2. Prašina oko rupa: u najvećem broju slučajeva, prvo što primetite je upravo ova sitna „prašina“ na drvetu. To zapravo nije prašina već izmet ovih insekata koji zaista jako podseća na finu piljevinu.
  3. Slabi podovi i grede: ukoliko primetite da je vaš parket lako lomljiv i da se delovi drvenog poda odvajaju, imate jak razlog za zabrinutost…Ovo predstavlja znak ozbiljne infestacije žižkom.
  4. Larve u drvetu: uglavnom ćete larve teško uočiti, pre svega zbog njihovih dimenzija, manje su od vrha olovke i kremasto su bele boje
  5. Buba žižak: možete uočiti mrtve ili žive bube , smedje – crne boje, veličine oko 3mm

zizak-slika

Na koji način je žižak dospeo u vaš dom­?

Najverovatnije da je žižak u vaš dom ušao na komadu starog nameštaja ili zaražene drvene gradje. Vodite računa o ovome kada kupujete polovan nameštaj ili antikvitete. Ukoliko primetite da u željenom komadu nameštaja postoje sveži znakovi infestacije žižkom, bolje odustanite od kupovine jer rizikujete potencijalne probleme i štetu.

Odrasle bube polažu jaja na komad drveta ili neposredno ispod njegove površine. Larve se zatim hrane drvetom dok se ne izlegnu. Ciklus se zatim ponavlja.

Takodje obratite pažnju da buba žižak obično nastanjuje drvo sa većim procentom vlage. Ukoliko imate problem sa vlagom u kući, velika je verovatnoća da ćete imati i problema sa ovim insektima. Obično ih možete naći u slabo provetrenim tavanskim prostorijama, krovu ili vlažnom podrumu. Medjutim, treba istaći da vlaga nije neophodna za pojavu žižka, zabeleženi su slučajevi gde se ova buba pojavila i u suvim prostorijama takodje zato treba uvek biti na oprezu.

Kako sprečiti pojavu bube žižak?

Kao i kod svake druge infestacije insektima, bolje je sprečiti njihovu pojavu  nego se kasnije baviti njihovim uništavanjem. Pre svega, uklonite vlagu iz prostorija. Obezbedite da se prostorije pravilno greju i provetravaju. Ukoliko ste zabrinuti zbog vlage u konstrukcijskim elementima – drvenim pločama i gredama, stepen vlažnosti drveta možete izmeriti uz pomoć posebnih merača vlage. Drvo u kome je sadržaj vlage preko 20 posto je dobra podloga za pojavu žižka.

Ukoliko ste na odredjenom komadu nameštaja primetili znakove infestacije žižkom, najbolje je odstraniti taj komad nameštaja iz kuće kako biste sprečili „invaziju“ žižka u ostatak vašeg doma.

zizak

Kako uništiti bubu žižak?

U Srbiji ne postoji zakon koji nalaže firmama koje se bave proizvodnjom drveta i samih proizvoda od drveta, da treba da sprovedu mere zaštite od žižka. O tome morate voditi računa sami!

Ukoliko smatrate da imate infestiran komad nameštaja, možete ga tretirati kupljenim tečnim pesticidom prateći priložena uputstva na samom proizvodu. Ovakvi proizvodi se nanose na površinu drveta i ne mogu prodreti duboko u drvo. To znači da ćete ovim sredstvom uništiti samo odrasle jedinke koje se nalaze na površini i u plićim slojevima drveta, dok će larve žižka u dubljim slojevima preživeti. Ovo je znak da je svaka borba ovog tipa uzaludna i da se trebate obratiti profesionalcima za pomoć!

Pozovite  profesionalce kako biste se oslobodili žižka

Najbolji način da se oslobodite ovih malih napasti jeste temeljna hemijska obrada drvenih površina od strane uigranih profesionalaca. Bez obzira da li se radi o jednom infestiranom komadu nameštaja, dugotrajnoj rasprostranjenoj zarazi ili o oštećenim strukturnim delovima vašeg doma, pomoć stručnjaka je neophodna.

Važno je izabrati firmu koja ima potrebne kvalifikacije i dugogodišnje iskustvo u obavljanju ovakvih poslova. Dugogodišnje iskustvo u borbi protiv ovih sitnih kućnih napasti daju nam za pravo da Vam preporučimo, sigurno, brzo i efikasno odstranjivanje žižka iz Vašeg životnog okruženja. Ne dozvolite sebi da se problem pretvori u noćnu moru i čim primetite da Vaš stari nameštaj ima žižak u sebi pozovite nas i Vaš problem će biti rešen!