Šta činiti kada Vas napadnu ose

Članak ažuriran
unistavanje strsljenova

Ose obično ubadaju samo kada se osećaju ugroženo. Najveći problem je u tome što osa, kada je u nevolji, emituje feromon koji šalje pripadnike obližnje kolonije u kontranapad. Upravo tako – uplašite jednu osu i ona će pozvati pojačanje.

Iako je to lakše reći nego učiniti, nemojte mahati rukama niti pokušavati da spljeskate ose, već ostanite pribrani i polako se udaljite. A u slučaju da ste imali neke druge kreativne ideje kako da im umaknete, ose nećete prevariti ako pokušate da se “pravite mrtvi”. Ne tražite utočište u vodi, jer će Vas ose jednostavno čekati da izronite.

Za razliku od pčela, ose ne umiru nakon jednog uboda, već će Vas ubosti više puta. Dok ubod jedne ose obično nije opasan, 30 do 40 uboda Vas mogu ubiti.

Šta onda činiti?

 

Ako ste ubodeni, trebalo bi da izvadite sve žaoke koje su ostale u koži i operete mesto uboda vodom i sapunom. Lekari preporučuju stavljanje leda ili hladnog flanela na mesto uboda na 10 minuta i podizanje mesta uboda radi smanjenja otoka. Takođe možete uzeti lekove kao što su antihistaminici i analgetici.

Kada se obratiti lekaru ako vas napadnu ose / osa?

Mesto uboda se ne poboljšava nakon nekoliko dana ili se pogoršava.
Ubodeni ste u usta ili blizu očiju.
Površina od 10 cm ili više oko uboda postaje crvena i otečena.
Javlja se gnoj ili rastući bol, otok ili crvenilo.
Groznica, otečene žlezde i ostali simptomi nalik gripu.

Pojedini ljudi mogu imati ozbiljnu alergijsku reakciju na ubod ose, poznatu kao anafilaksa. To je hitan medicinski slučaj i može biti fatalan ako se ne leči.

osa

Kada pozvati Hitnu pomoć?

Šištanje ili teškoće pri disanju
Otečeno lice, usta ili grlo
Mučnina ili povraćanje
Ubrzani otkucaji srca
Vrtoglavica ili osećaj slabosti
Teškoće pri gutanju
Gubitak svesti.

Mi uspešno eliminišemo ose i stršljenove metodom dezinsekcije. Ako imate pitanja o ceni dezinsekcije ili želite da se rešite osinjaka ili stršljenova, slobodno nas kontaktirajte.