Kako se rešiti srebrne ribice

Članak ažuriran
srebrna-ribica

Kako se rešiti srebrne ribice?

Srebrna ribica – Insekt slatkog imena, koje zvuči kao simpatični kućni ljubimac, zapravo je sitna štetočina koja može zaposesti naš dom. U nekim slučajevima može biti koristan pošto se hrani  plesnima u vlažnim prostorijama I uginulim insektima, ali kako se ume namnožiti u ogromnom broju nije baš poželjan gost. Kako se rešiti ove srebrne ribice je pitanje koje postavljaju mnogi, a njihovo eliminisanje iz našeg doma ili poslovnog prostora može postati izuzetno komplikovan zadatak.

 

Šta je srebrna ribica?

Srebrna riba je sićušni insekt veličine do 15mm. Zbog svoje boje i načina kretanja je i dobio naziv srebrna ribica. Ovaj insekt nema krila, već se kreće polukružnim okretima koji podsećaju na plivanje ribe. U sredinama koje im posebno prijaju za život su veoma aktivni i razmnožavaju se veoma brzo. Ženka srebrne ribice može da ostavi i preko 3500 potomaka, poleže jaja i do 100 puta u svom životnom veku. Prosečna životna starost im je oko 4 godine.

 

Šteta koju nanosi srebrna ribica

Nisu zabeleženi slučajevi da srebrne ribice prenesu zarazne bolesti na ljude, pa se zbog toga i ne mogu smatrati naročito štetnim po zdravlje ljudi. Ovo je lepo čuti, ali i dalje ne menja činjenicu da ih nije prijatno videti i da ih ne želimo ui svojoj blizini.

Iako su relativno bezopasni po naše zdravlje, ovi sićušni gmizavi insekti mogu naneti neke male štete u domaćinstvu.

Srebrna ribica se hrani stvarima koje sadrže skrob, papirima, knjgama, tapetama, pa čak I lepkom za tapete. Šteta koju tom prilikom nanesu je minimalna. Pored omiljenih papira, ovi insekti se mogu hraniti I tkaninama, pa nije retkost da se nađu u tepihu ili plakaru.

Latinsko ime srebrne ribice je Lepisma saccharinum, i nastalo je na osnovu njihovog omiljenog jela – ugljenih hidrata.

Kada znamo kako žive I čime se hrane, nije teško otkriti staništa ovih insekata. Pošto vole vlagu, toplotu I mrak, podrumi I kupatila  najčešće su  prostorije gde se mogu videti. Najaktivnije su noću, a kada ih iznenadimo I upalimo svetlo, primećujemo I da se ovi insekti kreću veoma brzo.

Kako vole vlagu, mogu se pronaći i u kuhinji. A ako tamo nađu i nezaštićena pakovanja brašna i šećera, njihovoj sreći neće biti kraja. Pozvaće i prijatelje i rođake na žurku.

Ovi insekti su posebno izdržljivi I teško se iskorenjuju kada se negde zapate. Mogu bez hrane da prežive I godinu dana (ako imaju dovoljno vode), a pošto se larve legu na dva meseca, ne možemo biti mirni čak I kada smo uništili svaku srebrnu ribicu koju smo videli, pošto nakon izleganja, za dva meseca, možemo opet biti u istom problem.

Dezinfekcija cena

 

Preventivne mere

Postoji mnogo načina da srebrna ribica nađe put I useli se u naš dom, ali postoje načini da mi te šanse svedemo na minimum.

  • Prostorije koje su vlažne, npr.podrumi, provetravajte što češće
  • Ukoliko primetite da u stanu imate prostorije koje imaju vlagu, nađite način da je se rešite I isušite je
  • Slavine, odvode, proveravajte I održavajte ih ispravnim
  • Knjige, posebno ako ih imate u većem broju, prebrišite povremeno I prekontrolišite. Ako primetite tragove ovih štetočina, stavite nakratko knjige u zamrzivač, time ćete uništiti jaja srebrne ribice ako ih je negde u knjizi ostavila
  • Ako primetite sami jaja srebrne ribice, usisajte ih, a kesu usisivača ispraznite odmah, po mogućnosti što dalje od kuće.
  • Svu hranu, posebno onu koja sadrži ugljene hidrate, treba držati u hermetički zatvorenim posudama.

 

Kako se rešiti srebrne ribice – recepti

Protiv ovih insekata možemo se boriti I sredstvima koje imamo pri ruci:

  • Mirisi I eterična ulja – brištite podove mešavinom vode I soka od limuna ili alkoholnog sirća. Ili na mestima gde ste ih primetili stavite tupfere nakvašene eteričnim uljima mente, kedra, ili eukaliptusa, ovi insekti ne vole jake mirise.
  • Prašak za pecivo – smrtonosna kombinacija za ove štetočine je prašak za pecivo pomešan sa šećerom.
  • Krompir- izdubite krompir I stavite ga “javno mesto”, srebrne ribice će se nakupiti u krompiru, posle ga samo bacite u kontejner.
  • Zamke – možete probati da sami napravite ove jednostavne zamke. Parče papira namažite medom ili na lepljivoj traci možete dodati šećer I postaviti blizu mesta gde ste ih primetili. Takodje na dno duboke tegle možete staviti malo brašna. Srebrne ribice će uspeti da uđu u teglu, ali neće uspeti da izađu.

Zajedničko za sve ove metode je da one mogu, i verovatno hoće, ubiti ili zarobiti odraslu jedinku, ali neće naškoditi jajima ili larvama. Naizgled ćete rešiti problem, ali vaše zadovoljstvo će biti kratkog veka.

 

Dezinsekcija srebrne ribice

U slučaju da ste pokušali da sami rešite problem, ali bez uspeha, ne oklevajte već angažujete stručni tim. Dezinsekcija daje prilično dobre rezutate u suzbijanju ovih insekata. Njihov način kretanja zapravo olakšava I njihovo suzbijanje, pošto prelazeći – gmižući preko filma koji ostavlja insekticid  dovodi do njihovog uginuća.

U postupku dezinsekcije srebrne ribice se koriste sertifikovani specijalizovani preparati, neškodljivi po ljude i kućne ljubimce. Stambene i poslovne prostorije se mogu slobodno koristiti nakon postupka.

Procedura nije posebno komplikovana i ne zahteva prethodne pripreme. Najčešće zablude koje se vezuju za dezinsekciju – da je to otrovno, da mnogo košta, i da se ne može nakon toga boraviti u stanu ili poslovnom prostoru – su samo zablude.

 

Zaključak

Iako imaju egzotično ime, to je vrsta egzotike koju ne želimo. Nemamo priliku da ga čujemo često za srebrne ribice, ali to je samo zato što se u narodu zovu drugačije. Neki ih zovu vodene bube, neki ih mešaju sa buba rusama. Ali istina je da se srebrne ribice pojavljuju vrlo često, i u velikim brojevima. Rasprostranjene su širom planete, ali neka vaš dom bude izuzetak- jedini način za potpuno iskorenjavanje srebrnih ribica je profesionalna dezinsekcija.