5 načina kako se rešiti bubašvaba i kako protiv bubarusa

Članak ažuriran
bubasvabe

Kako se rešiti/uništiti bubašvabe i kako protiv bubarusa

Primetili ste bubašvabe u Vašem stanu ili kući? Umorni ste od bubarusa u Vašem domu? Kako uništiti i rešiti se bubašvaba i bubarusa? Kako protiv buba?

Ne brinite, na pravom ste mestu, bubašvabe i bubaruse su jedni od najčešćih insekata – štetočina koje se mogu pronaći u prosečnom domaćinstvu stanu ili kući.

Ovde možete pronaći rešenja za uništenje bubašvaba, bubarusa i ostalih gamadi u Vašem životnom prostoru kao i nekoliko praktičnih saveta koji će Vam pomoći da doneste pravu odluku u vezi sa uništenjem ovih napasti.

 

Šta je važno znati o bubašvabama?

 

Uništenje bubašvaba i trajno rešavanje ovog problema zahteva dosta znanja o ovim instektima. Bubašvabe preživljavaju u najtežim životnim uslovima i poseduju zavidne prirodne mehanizmime detoksikacije i neverovatnu sposobnost da same u svom organizmu proizvoide antibiotike. Otežavajuća okolnost je da su ženke bubašvaba veoma plodne i da mogu položiti veliku količinu larvi iz kojih će se kasnije razviti na desetine I stotine novih jedinki.

Takodje, bubašvabe umeju da sabiju svoje telo do te mere da im to omogućava da prolaze kroz najsitnije otvore i rupice. Njihovo čulo mirisa je izuzetno razvjeno tako da će nepogrešivo pronaći ostatke hrane u Vašem domu. Ono što sigurno fascinira je da će otkinuta noga bubašvabi ponovo izrasti za neko vreme.

unistave-bubasvabe

Kako se onda boriti protiv ovakvog, naizgled neuništivog neprijatelja?

 

Možete sami pokušavati da se borite protiv bubašvaba na razne načine, postavljajući zamke ili mamce ali, budite sigurni da će samo profesionalac umeti da Vas trajno oslobodi ovog problema. Bubašvabe su sposobne da se hrane gotovo svime što pronadju, ostacima hrane, mrvicama, biljnim i zivotinjskim ostacima, mrljama masti, tako da je od presudne važnosti da im ne dozvolite da preuzmu Vaš životni prostor. Jedini pravi način je redovno održavati higijenu Vašeg stana ili kuće I hranu pravilno skadištiti. Kao što znamo higijena životnog prostora je izuzetno važna ali vrlo često bubašvabe mogu doći iz susednog stana ili kuće, tako da u tom slučaju problem Vaših komšija postaje i Vaš problem.

 

Pet načina uz pomoć kojih se možete boriti protiv bubašbava

  1. Svu hranu koju imate držite u zatvorenim posudama i frižideru. Praškaste proizvode (brašno,šećer, žitarice) držite u odgovarajućim metalnim ili plastičnim posudama jer samo malo prosutog brašna po polici može prizvati ove neželjene goste u Vašu kuhinju. Obratite pažnju na mrvice oko tostera, prljavo posudje u sudoperi ili mašini za pranje sudova, otvoreno smeće, otvorene kutije sa grickalicama ili žitaricama koje mogu privući veliki broj ovih štetočina. Takođe, podove u kuhinji održavajte čistim koliko god je to moguće, tragovi hrane i masnoće će u tom slučaju sigurno nestati a sa njima I potencionalna hrana za bubašvabe.
  2. Nemojte gomilati nepotrebne stvari po podu kako se bubašvabe ne bi skrivale u Vašim starim novinama, časopisima, kutijama i nepotrebnim predmetima. Higijena prostora u kojem boravimo mora se održavati redovno – ovo je jedan od preduslova da se pojava bubašvaba spreči i nakon profesionalne dezinskencije.
  3. Bubašvabe vole vlagu, tako da je neophodno redovno odražavati higijenu u Vašem kupatilu. Potrebno je posle svakog tuširanja prebrisati I očistiti kupatilo.

Ukoliko imate curenje vode na slavinama, sanirajte to kako ne biste privukli ove insekte koji bez vlage ne mogu preživeti. Da li ste znali da bubašvabe i bubaruse mogu preživeti i do mesec dana bez hrane ali samo do nedelju dana bez vode?

  1. Pregledajte zidove i ćoškove prostorije u kojoj ste primetili bubašvabe i probajte da sanirate eventualne pukotine u zidovima ili podovima malterom ili različitim lepkovima kako bi ste zatvorili puteve kojima se kreću. Ukoliko ste primetili grupu bubašvaba odjednom znajte da je problem izuzetno ozbiljan – u tom slučaju ne gubite vreme i odmah pozovite stručnu službu koja će Vas osloboditi ovih buba najefikasnije i najbrže.
  2. Pozovite stručno lice i ne čekajte da problem postane još veći

Ukoliko ste iscrpeli sve gore navedene mogućnosti u borbi protiv bubašvaba uključujući i to da ste samostalno postavljali mamce, bez odlaganja pozovite profesionalnu ekipu za dezincekciju koja će Vam u najkraćem mogućem roku pomoći da se rešite ovih napasti. Strućna ekipa DDD Beograd Vam stoji na raspolaganju 365 dana godišnje!

dezinsekcija buba rusa

 

Šta je važno znati o bubarusima i kako uništiti bubaruse?

 

Bubaruse kao podvrsta bubašvaba u Vašoj kući mogu biti veličine od 10-15mm, svetlo smedje su boje i imaju žute pipke koji su iste dužine kao i njihovo telo. Izuzetno precizno umeju da registruju svaku vibraciju, strujanje vazduha I nepogrešivo detektuju pravac izvora hrane.

Bubaruse se razmnožavaju neverovatnom brzinom tako da je izuzetno važno da odmah reagujete. Pozovite stručna lica na vreme dok se ove napasti nisu razmnožile I problem postao još veći. Ovo može predstavljati problem jer se bubaruse kreću uglavnom noću u potrazi za hranom tako da ih je teško na vreme primetiti. Obratite pažnju na tragove koje ostavljaju kao i na ostatke njihovog izmeta koji izgleda kao mrvice bibera. Ovo Vam je siguran znak da imate bubaruse u vašoj kući. Bubaruse svojim izmetom zagadjuju površine po kojima se kreću kao i hranu po kojoj gaze, pa na taj način mogu postati ozbiljni prenosioci zaraznih bolesti što dodatno ukazuje na ozbiljnost ovog problema. Bakterije koje prenose bubaruse mogu izazvati stomačne probleme, trovanje hranom, alergije kao i osipe na koži. Osim toga bubaruse mogu izazvati i znatnu materijalnu štetu na elektronskim aparatima zavlačeći se u njihovu unutrašnjost jer im prija toplota ovih uredjaja. Takodje prolaze kroz električnu instalaciju i sitne pukotine u zidovima, tako da zadatak – uništiti bubaruse, na prvi pogled deluje kao nemoguca misija.

Buba svabe

Za uništenje bubarusa važe ista pravila kao i za uništenje bubašvaba. Posebno obratite pažnju na to da pojedina sredstva za uništenje bubašvaba i bubarusa mogu biti toksična. U skladu sa najsavremenijim metodama, naše ekipe koriste isključivo netoksična sredstva najnovije generacije koja su potpuno ekološki prihvatljiva i potpuno bezbedna za ljude, uključujući decu i trudnice, kao i za Vaše kućne ljubimce.

Stručni tim DDD Beograd se svakodnevno susreće sa ovakvim situacijama i rešava ih izuzetno efikasno jer ne koristimo klasične metode dezinsekcije već napredne mamce i hemijska sredstva koji su, naglašavamo, potpuno bezopasni za čoveka i njegovu okolinu. Kombinacijom različitih sredstava postižemo visoku efikasnost, tako da smo ponosni na dosadašnju uspeh I garantujemo da ćemo Vas osloboditi problema sa ovim napastima. Uništenje gamadi kao što su bubašvabe i bubaruse je naš svakodnevni posao zato pozovite nas i dolazimo odmah!