5 načina kako uništiti mrave u stanu

Članak ažuriran
mravi u kući

Kako uništiti mrave u stanu

Tanka je granica između ljubavi i mržnje. Čudno je da su naša osećanja prema mravima jedan od najboljih dokaza te tvrdnje. Iako spadaju u korisnije insekte u prirodi i apsolutno su simpatični kada se gledaju izdaleka, mravi u stanu postaju strašne štetočine i naši prvi neprijatelji. Zaboravljamo na simpatije koje gajimo prema toj vrsti insekata, i samo želimo da nestanu.

Uglavnom ih srećemo u kuhinji, tamo gde je najlakše doći do hrane. Ali nije retkost da se nađu i u kupatilu, gde im vlaga odgovara da stvaraju gnezda i nastanjuju se.

Upravo zbog sposobnosti lakog prilagođavanja različitim uslovima života ovi insekti nastanjuju sva područja na planeti. Niko ne može sa sigurnošću da tvrdi da baš njega neće da zadesi neka “invazija” ovih štetočina.

Ove napasti mogu se naseliti u bilo koje godišnje doba, u bilo koji prostor, stambeni ili poslovni. Srećom, postoje stvari koje možemo i mi sami uraditi i sprečiti ili makar smanjiti šansu da ove štetočine postanu naši novi sustanari.

mravi-u-stanu

 

Održavanje higijene u stanu

Kako bismo što manje problema imali sa štetočinama, stambeni prostor treba uvek održavati čistim. Nakon obroka odmah skupiti mrvice sa stola i ispod njega. Tokom prireme hrane ne ostavljati ostatke hrane na radnoj površini.

Kantu za smeće držite na terasi ili napolju. Ako nemate tu mogućnost praznite je i nekoliko puta na dan, pogotovo ako ima dosta ostatka hrane.

Proverite tegle sa medom ili slatkim sadržajem da li je čista sa spoljne strane, mravi vole slatko, pa će ih i nekoliko kapi slatkiša na tegli privući. Prljavo posuđe ili operite ili naređajte u mašini za sudove odmah nakon obroka.

 

Sklonite hranu

Trebalo bi ukloniti sve potencijalne izvore hrane i vode koji su njima lako dostupni. S obzirom na to da je kuhinja mesto gde mravi najlakše dolaze do hrane, moramo posebno povesti računa kako čuvamo hranu.

Ne bismo smeli da na radnoj površini ostavljamo ostatke hrane, posebno preko noći. Hrana koju je moguće čuvati u posudama mora biti hermetički zatvorena, kao i ona koja se čuva u vrećicama. Ne bi trebalo ništa ostavljati otvoreno i na “izvolte” ovim napastima.

Rešite se vlage u kući

Kapanje vode u lavabou, tuš kabini ili kuhinjskoj slavini, može biti pravi magnet za mrave. Oni vole vlagu, i mesto gde ima čak i minimalnih količina, oni vide kao prijatno mesto za život. Čak i vlažna krpa na sudoperi može privući ove štetočine.

Zato redovno brišite vodu koja se nakuplja oko sudopere i ne ostavljajte prostor na kojem pripremate hranu vlažnim. Obratite pažnju na kupatilo, da li se negde stvara kondenzacija i redovno brišite ta mesta.

Popunite pukotine

Mravi kada “namirišu” hranu, lako nađu put do nje. Nekada nismo ni svesni da neka mala rupica ili pukotina na zidu jeste zapravo kanal za mravinjak. Zato treba izvršiti detaljan pregled stambenog prostora i utvrdiiti da li postoje takva mesta.

Posebnu pažnju treba posvetiti prozorima, okviru na vratima, ventilacionim otvorima. U slučaju da primetimo pukotine, gipsom, pur penom ili nečim sličnim treba začepiti to mesto i onemogućiti cirkulaciju mrava na taj način.

dezinsekcija-mrava

Kako uništiti mrave u kući?

Postoji mnogo pomoćnih sredstava baš iz naše kuhinje koje nam mogu pomoći da se rešimo mrava. Imajte ipak u vidu da ona nisu čudotvorna I da njihova efikasnost zavisi od nekoliko faktora – koliko su dugo mravi u stanu, u kolikom broju, da li su tu konstantno ili perodično…u zavisnosti od tih faktora možemo da očekujemo i adekvatan odgovor na repelent.

Većina nas će se odlučiti da proba sa sredstvima iz kućne radinosti, a najpopularnija među njima su:

  • Belo sirće – mravi ne podnose miris njegov miris. Mogu se koristiti dve mešavine -sirće se pomeša sa vodom ili sa deterdžentom i prskaju se mesta gde smo primetili da mravi prolaze ili izlaze. Na žalost, ni ljudima taj miris nije omiljen…
  • Brašno – posebno kukuruzno. Mravi ga zapravo jedu, ali pošto ne mogu da ga vare, to ih ubija.
  • Razni začini – cimet, lovor, crni biber, mirođija. Posuti mesta gde se mravi pojavljuju nekim od ovih začina.
  • Kreda i talk za bebe – povucite liniju kredom ili pospite mesto puderom. Mravi neće preći preko te linije ili puderom možete da napunite pukotine za koje ste primetili da su put za mrave.

Na žalost, zajedničko za sve ove metode je da one samo prividno rešavaju problem. To što ćete mravima otežati ili onemogućiti da priđu određenom delu vašeg doma ne znači da su oni uništeni.

Uništavanje mrava u stanu metodom dezinsekcije

Nekada insekti znaju biti veoma uporni, bez obzira koliko se mi trudili da održavamo čistoću kuće i koliko god poštovali sve mere prevencije, oni će i dalje biti tu. Mravi, kao i ostali insekti imaju tu sposobnost brzog razmnožavanja, tako da im nije potrebno mnogo vremena da izvrše invaziju na naš stan.

Dok mi to primetimo možemo biti u ozbiljnom problemu. U tom slučaju najbolje je posao prepustiti firmi koja se bavi dezinsekcijom mrava.

Preparati koji se danas koriste za obavljanje dezinsekcije su mnogo kvalitetniji nego ranijih godina. Danas se posebno vodi računa da sredstva koja se koriste za dezinsekciju budu bezbedna ne samo za ljude, nego i za biljke i kućne ljubimce. Firme koje se bave ovim poslom prate trendove i stalnom edukacijom zaposlenih usavršavaju svoj rad.

mravi u kući

Zaključak

Mnogo je sredstava i metoda iz kućne radinosti koje možete iskoristiti da se otarasite mrava, i ne postoji metoda za koju naše ekipe nisu čule – od klijenata koji su ih isprobavali pre nego što su zvali nas. Izreka „vredan kao mrav“ ne postoji bez razloga.

Protiv tako marljivog neprijatelja je vrlo teško boriti se, pogotovo što su brojčano nadmoćniji. Ako su već brojevi na njihovoj strani, hajde da logika bude na našoj. Angažovanje profesionalaca dok je problem još mali je najbolje moguće rešenje.

Nemojte misliti o dezinsekciji kao o oružju krajnje nužde, već kao o prvoj soluciji kad je u pitanju istrebljenje mrava u vašem domu.