Kako se rešiti krtice u dvorištu

Članak ažuriran
kako-se-resiti-krtica

KAKO SE MOŽETE ZAUVEK REŠITI KRTICA U SVOM DVORIŠTU?

Ako se bavite baštovanstvom, ili jednostavno uživate u lepo uređenom vrtu, ukrasu vašeg dvorišta, sigurno se jako iznervirate kada vidite štetu koji ovaj mali kopač(krtice) može izazvati. Evo nekoliko odličnih saveta koji će vam pomoći da se otarasite krtica, i da bezbrižno uživate u dvorištu bez štetočina.

Ako u dvorištu ili na travnjaku vidite niz od nekoliko uzdignutih, zaobljenih grebena, u obliku vulkana, veličine desetak centimetara, znajte da oko vas ima krtica. Praveći tunele ispod zemlje, krtice uništavaju korenje trave i drugih biljaka koje im se nadju na putu. Ovi mali sisari mogu prouzrokovati mnogo štete u vrlo kratkom vremenskom periodu. Krtice mogu iskopati oko 6 kg zemlje u roku od 20 min a praveći krtičnjak mogu biti aktivne na površini od čak 400 kvadratnih metara.

Sa druge strane, treba reći da kopanjem po zemlji, krtice doprinose prozračivanju tla. Takodje,krtice jedu štetne insekte dok su pod zemljom. S obzirom da su ekološki korisne, i zakonom zaštićene životinje koje ne treba uništavati, borba protiv krtica se odnosi na njihovo proterivanje na neku drugu lokaciju.

Evo nekoliko korisnih informacija koje će vam pomoći u borbi protiv krtica:

Šta su krtice?

Krtice su mali sisari koji se hrane insektima. Duge su izmedju 6 i 8 cm i imaju baršunasto krzno sive do crne boje. Krtice imaju jako sitne oči i uši, i malu njušku bez dlaka. Velika prednja stopala sa dugim kandzama im služe za kopanje zemlje poput motike. Tuneli kojima se krtice kreću pod zemljom nalaze se na dubini od 30 do 40 cm. Krtice se razmnožavaju u proleće i to je jedini period u godini kada ima više krtica na jednom mestu. One uglavnom žive same, tako da je višestruki tunel u vašem dvorištu verovatno dom samo jedne krtice. Krtice žive pod zemljom tokom cele godine, ali su najaktivnije tokom toplih, vlažnih meseci.

dvoriste-posle-krtica

Kako se osloboditi krtica?

Krtica može biti lukavo stvorenje koje je teško iseliti iz vašeg dvorišta. Evo nekoliko načina da to učinite:

1. Repelenti za krtice

Ovo je jedan od najlakših načina (deratizacija) da vaše dvorište pretvorite u sredinu odbojnu za krtice. Možete se odlučiti za jedan od dve vrste repelenata, a to su čvrsti i tečni repelenti.

  • Čvrsti repelenti su u formi granula koje se ručno mogu rasporediti po površini zemlje. Ovi proizvodi predstavljaju kombinaciju ricinusovog ulja i drugih sastojaka koji svojim specifičnim i za krtice neprijatnim mirisom i ukusom stvaraju nepoželjno okruženje, primoravajući ih da napuste dato područje.
  • Tečni repelenti su repelenti u tečnom stanju na bazi ricinusovog ulja i lakši su za raspršivanje po površni zemlje od zrnastih proizvoda. Sve što vam je potrebno za primenu ovih repelenata jeste prskalica sa crevom. Neki od njih se već proizvode u pakovanjima sa prskalicom tako da se odmah mogu primenjivati.

2. Zamke za krtice

Zamke za krtice ćemo pomenuti kao opciju za uništavanje krtica, ali takodje moramo naglasiti da se primena zamki za krtice ne preporučuje iz nekoliko razloga. Pre svega, ukoliko želite da zarobite krticu, morate koristiti zamke koje u sebi sadrže mehanizam sličan makazama ili haprunu. Ove zamke se guraju u zemlju duž tunela u kojima je krtica aktivna. Kada krtica naidje na zamku, zamka se aktivira i ubija krticu. S obzirom da je krtica zakonom zaštićena, ekološki korisna životinja, zamke za krtice ne treba koristiti iako na tržištu postoje ovakvi proizvodi.

krtica

3. Mamci za krtice

Brometalin je supstanca koja je čest sastojak mamaca za krtice. Brometalin je neurotoksin, jak otrov izezetne toksičnosti kako za krtice tako i za kućne ljubimce i druge divlje životinje. Mamci za krtice se prave u obliku crva sa ciljem da se prevari krtica misleći da je u pitanju hrana. Mamci se polažu u aktivne tunele u krtičnjaku. Jednom kada krtica pojede mamac, on je ubija u roku od dva dana. I ovde napominjemo da je ovo nepopularna metoda koju treba izbegavati. Borba protiv krtica podrazumeva njihovo suzbijanje a ne uništavanje.

4. Ultrazvučni talasi

Uredjaji koji emituju ultrazvučne talase visokih frekvencija se postavljaju u zemlju sa ciljem da se oteraju krtice iz tretiranog područja. Ovakvi uredjaju se uglavnom napajaju solarnom energijom, medjutim postoje različita mišljenja stručnjaka o tome koliko je ovaj metod zaista uspešan.

Ljudi koje se bave baštovanstvom znaju da odredjene vrste biljaka svojim mirisom mogu proterati krtice iz vašeg dvorišta. Preporučuje se sadnja belog luka, pasulja i mlečne trave. Vrlo je korisno imati zasad francuske kadife koja svojim korenjem odbija gliste – kada nema glista, nema ni hrane za krtice.

Takodje, poznato je da krtice ne vole miris ustajale ribe, bibera, cimeta i ljute paprike. Sve ove kuhinjske namirnice možete koristiti za suzbijanje krtica. Sipajte ih u krtičnjake i oterajte krtice iz dvorišta.

Ukoliko imate psa za kućnog ljubimca, i još ako je u pitanju lovačka pasmina niskog rasta, možda vam vaš pas može pomoći u borbi protiv krtica. Ove pasmine vole loviti krtice tako da će se one brzo razbežati. Čak možete napraviti kuglice od pseće dlake i ubaciti ih u krtičnjak- od ovog mirisa krtice će pobeći. Na kraju možda najbolji savet je da se obratite profesionalcima koji će Vas ovog problema osloboditi najbrže i bez muke.